carnaval ergens tussen 1936 en 1938

Moderators: Alostum, david, janlouies

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13016
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

carnaval ergens tussen 1936 en 1938

Berichtdoor Alostum » 21 Mei 2014, 21:24

Geplaatst: 06 Sep 2010 12:28 pm
willy kiekens schreef:deze tekst komt uit het levensverhaal van mijn moeder, gestorven in 2008 op de leeftijd van 95 jaar.

De vertegenwoordiger van het wettelijk gezag.

't Was weer eens karnaval en gelijk alle jaren hadden Finne en ik de kostuums gemaakt. Als onderwerp was het nu eens het circus.
Sjaalen was de circusdirecteur met een rode pittenleer en hoge hoed. Fransky en Pierre waren de clowns en uw pa was Tarzan met koperen banden rond zijn armen en gekleed in een luipaardvel, in bruikleen van dokter De Cock.
Buiten hun ronde van de café’s deden ze de maandagnamiddag ook altijd de toer van de kermis attracties. Ze hadden vooral aandacht voor de carrousel die meestal op de Grote Markt stond of heel uitzonderlijk aan de Post op de Hopmarkt .
In die tijd was dat de mooiste molen van de kermis. Met prachtige op en neergaande witte paarden. Er stonden toen nog enkele grote, wiegende koetsen op,die versierd waren met beeldjes en spiegels. Zonder te spreken van de zo typische orgelmuziek afkomstig van een met stoom aangedreven Hooghuysorgel.
Om het allemaal nog wat gezelliger te maken maar ook om de molen te beschermen stond deze in een grote houten tent. De wanden waren versierd met spiegels en houten banken voor de toeschouwers. De huidige carrousel is er maar een flauwe kopie van.
Wanneer de zaterdagnamiddag om vijf uur de stoomfluit van het orgel blies kon de kermis officieel beginnen.
Deze orgels werden gebouwd in Geraardsbergen,de nog overblijvende staan verspreid over de ganse wereld.

Een andere attractie die op de Grote Markt veel volk trok was de autoscooter van Barrez ,een familie die nog altijd op de foor aanwezig is. Het was hier dat ze terug hun nest aan het draaien waren met als resultaat dat er niemand meer over of door kon.

Na enige tijd trok dit ook de aandacht van de rondgaande politie met op kop van het peloton hoofd-commmissaris Van De Winkel. Met zijn mooi gemodelleerde witte snor en in zijn mooiste uniform was hij een ontzagwekkende figuur. Als vertegenwoordiger van het wettelijk gezag ging hij persoonlijk zich met de zaak bemoeien.

Op zijn teken bij hem te komen, reden ze alle vier met hun botsauto tot tegen de kant waar hij stond. Alsof het afgesproken was sprongen uw pa en Fransky uit hun wagentje grepen de commissaris vast en duwden hem in de auto van Sjaalen, die onmiddellijk terug vertrok en in het midden bleef rondtoeren.
Het gelach van de omstaanders was te horen over de ganse markt en Barrez die hier waarschijnlijk gratis reclame in zag, liet de toer extra lang duren.

Eindelijk liet hij de rit toch stoppen en onder luid applaus van het volk stapte de commissaris lachend en eens over zijn snor wrijvend terug naar zijn manschappen, die gewoon vergeten waren hun chef ter hulp te komen.
Terug op de kasseistenen, draaide hij zich om en stak lachend een waarschuwende vinger op in de richting van zijn ontvoerders, om daarna in de menigte te verdwijnen.
Dit voorval deed als een lopend vuurtje de ronde in Aalst en de commissaris is er later tussen pot en pint nog dikwijls aan herinnerd .

personen uit het verhaal:
Suzanne Lanckman: vertelster en echtgenote van Emiel Kiekens (witte miel)
Finne: Josephine echtgenote van Karel Van Steenberghe (chalen fantasie)
Fransky: Frans De Boitselier (Fransky eerste prins carnaval)
Pierre Van Renthergem
Commisaris Van De Winckel
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)

Gebruikersavatar
Alostum
Site Admin
Berichten: 13016
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 15:27
Locatie: Aalst

Re: carnaval ergens tussen 1936 en 1938

Berichtdoor Alostum » 21 Mei 2014, 21:24

Geplaatst: 03 Mei 2012 03:34 pm
bisebaer schreef:Als liefhebber van Hooghuysorgels ben ik zeer geïntrigeerd door dit verhaal ... De carrousel waar het over gaat, moet vast en zeker die van Albert Becquart zijn geweest, met inderdaad een Hooghuysorgel waarvoor Aalstenaar August Schollaert vele boeken heeft gemaakt. Leuk om lezen!
De wereld gaat door, de tijd gaat voorbij, mensen gaan weg en soms keren ze niet meer terug en blijven alleen nog foto's achter. Robert Frank (1924-2019)


Terug naar “Carnaval en andere feestlijkheden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten

Advertentie