Uitvinder Ajuinworp overleden

Moderators: Alostum, janlouies, david

stephane
Berichten: 1486
Lid geworden op: 14 Mei 2014, 21:32

Uitvinder Ajuinworp overleden

Berichtdoor stephane » 19 Jan 2016, 10:45

De stichter van de Aalsterse Ajuinworp Jules Boelens is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij bedacht in 1958 de Ajuinworp om meer volk te lokken naar de stoet op carnavalsmaandag. Zijn ideetje groeide uit tot een onvervalste traditie.

Op carnavalsmaandag iets na de middag loopt de Grote Markt van Aalst vol. Jong en oud doen er hun best om de Gouden Ajuin te vangen die de Prins Carnaval samen met de burgemeester van het balkon van het stadhuis gooit. 'Ajoin! Ajoin!', roept burgemeester Christoph D'Haese de menigte toe. Een Aalst carnaval zonder de Ajuinworp, dat is als een Voil Jeanet zonder valste borsten. De uitvinder van die fijne traditie was Jules Boelens.

Je merkte het nauwelijks, maar Jules was elk jaar in stilte in de achtergrond aanwezig tijdens de Ajuinworp. In de feestzaal van het stadhuis keek hij toe hoe de prins en de burgemeester de 'ajuintjes' in de massa mensen wierpen. In 2013 stond hij eventjes in het middelpunt van de belangstelling. De Ajuinworp bestond 55 jaar en de toen 89-jarige Jules moest tal van interviews geven. De man, vooral bekend van bijeenkomsten van de Aalsterse oud-strijders bleek de Ajuinworp te hebben bedacht, iets wat velen vergeten waren. "55 jaar geleden zat ik in het Feestcomité en ben ik met het idee op de proppen gekomen om een Ajuinworp te organiseren op carnavalsmaandag, net voor de maandagsstoet", zei Jules toen. "We merkten dat de mensen op maandag niet naar de stoet keken. Ze deden de gordijnen en deuren dicht en kwamen niet buiten. Toen we de eerste keer de Ajuinworp organiseerden, stonden er op de Grote Markt zo'n 90 mensen. Het tweede jaar tussen de 200 en 300. Nu staat het vol."

Eerbetoon

AKV De Zwiejtzoel'n gaf de man een onvergetelijke carnaval in 2013 met een praalwagen van hem. "We zetten in de stoet toen de twee ajuinboeren en de uitvinder van de Ajuinworp in de kijker en gooiden 15.000 ajuintjes in het publiek. Op de doop van de wagen was Jules al heel erg emotioneel. Het deed hem iets. Hij vertelde er honderduit over zijn vader en zijn jeugd, over het ontstaan van de Ajuinworp", zegt Johan Van Der Veken van De Zwiejtzoel'n. "De ajuinboeren liepen het hele parcours mee, Jules pikte aan op de Grote Markt, want hij was toch al slecht te been. Er was afgesproken dat hij net voor de Grote Markt op een van onze wagens zou klimmen en dan de apotheose van de stoet vanop de wagen zou kunnen meemaken. Maar hij geraakte niet op het trapje van de wagen. Het trapje was te hoog. Hij probeerde en probeerde, werd er serieus nerveus van, want hij wou dit dolgraag meemaken, maar het lukte niet. Uiteindelijk is hij met een van ons aan de arm te voet over de Grote Markt gestapt, voor de carnavalswagens uit", zegt Johan.

Sociale media

"Sindsdien hielden we contact via Facebook. Hij was nog goed bij de pinken voor zijn leeftijd en mee met de sociale media. Een groot carnavalist."

bron HLN Aalst - Rutger Lievens 19/01/2016

stephane
Stephane - stephanedp@hotmail.com - Aalst

guuSt
Berichten: 13
Lid geworden op: 27 Jun 2014, 13:15

Re: Uitvinder Ajuinworp overleden

Berichtdoor guuSt » 19 Jan 2016, 15:14

Hij was ook bestuurder in de Duikschool Hydra Aalst.


Terug naar “Carnaval en andere feestlijkheden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie