'jaarbeurs' 1911

Moderators: Alostum, janlouies, david

janlouies
Berichten: 771
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

'jaarbeurs' 1911

Berichtdoor janlouies » 20 Sep 2019, 14:33

Voorloper van de Handelsfoor
Het stadsbestuur van Aalst stelt in 1911 een comité samen om een grote ‘STEDELIJKE TENTOONSTELLING VAN AALST’ te organiseren. De tentoonstelling van plaatselijke ambachts- en nijverheidsartikelen zal plaatsvinden in de Feestzaal van het stadhuis en in het ‘oud stadhuis’, met andere woorden het belfort.
Begin januari is het al ambras in de gemeenteraad. De daensisten en de liberalen De Windt, Leveau, Brijs en De Blieck nemen ontslag uit de commissie omdat de socialisten uitgesloten worden. De katholieke burgemeester Gheeraerdts stelt: ‘Socialisten, die de nijveraars zo bekampen, kunnen niet zetelen in deze commissie’. De socialisten dreigen er mee, als de ‘hongerlonen’ voor de stadswerklieden niet opgetrokken worden tegen de opening van de tentoonstelling, pamfletten aan de vreemde bezoekers uit te delen waarop de gierigheid van Schepen Moyersoen aangeklaagd wordt. Als er uiteindelijk toch – arbitrair - een socialist aangeduid wordt door het CBS, eisen de socialisten zelf een vertegenwoordiger te mogen kiezen.
Maar de tentoonstelling, die van midden juli tot 20 augustus loopt, blijkt een succes. De Volksstem wijdt er een reeks van 9 bijdragen aan, waarin de tentoongestelde producten van de deelnemende firma’s uitgebreid en lovend besproken worden.
Een greep uit de deelnemerslijst, die meer dan 100 jaar later nog een aantal belletjes doet rinkelen:
-Penne, kindervoituren
-De Bisschop, ijzerwaren
-Van Molle, lederen riemen
-De Ster, ijzerwaren en revolvers
-Alfred Kelders, schapenvellen, kaatsballen, paardenhaar
-’t Klein Brussel, sjerpen van bergratten, bunzingen en veelvraten
-Van De Putte, steendrukken
-Praet, zilverwerk en brillen
-Van Branthegem, buizen en verwarming
-E. Vernaeve, mebelmakerij
-A. Eeman, scheikundige meststoffen

Terug naar “Handel (groot en klein)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Advertentie