Matthias De Ridder opent in september in de vroegere slagerij Mertens - in Aalst bekend als 'De Schoeine Winkel' - slagerij en vleesrestaurant De Frigo. Het interieur van het iconische pand in de Zwarte Zustersstraat dateert van 1910 en Matthias wil de oude charme zoveel mogelijk bewaren. De winkel vooraan zal opnieuw slagerij worden, achteraan komen het restaurant en de keuken.
Het interieur is zo uniek dat de winkel werd opgenomen in het boek 'Goed Bewaarde Winkels'. Daarin staat een tekstje van Wenceslaus Mertens, kleinzoon van Cyrille Mertens. "Dit mooie interieur hebben we aan mijn grootvader Cyrille te danken. Hij leerde de beenhouwersstiel in Luik en Antwerpen. Daar wilde hij zich graag vestigen, maar dat vond zijn uitermate vrome moeder geen goed idee. Een mondaine stad als Antwerpen leverde volgens haar te veel gevaren op. Dus begon grootvader in 1910 in Aalst. Hij liet een pand in de Kapellestraat (nu Zwarte Zustersstraat) ombouwen in een stijl die hij vermoedelijk leerde kennen in Luik en Antwerpen. De winkel stond algauw bekend in Aalst als de 'schoeine winkel'."
In 1953 werd de opvallende frigo geplaatst in de slagerij. In 1984 ging slagerij Mertens dicht, maar het interieur bleef al die tijd bewaard.
35 plaatsen
Slagerszoon Matthias De Ridder wil hier zijn droom realiseren: de combinatie van een vleesrestaurant met slagerij. "In onze winkel aan de Ouden Dendermondsesteenweg zijn er op dit moment ook verbouwingen aan de gang. Binnenkort starten we te verbouwen in de vroegere slagerij Mertens. Het winkelinterieur blijft behouden, de glasramen zullen we renoveren. De koelkast uit 1953 zal wel verplaatst worden om meer plaats te creëren in de zaak. De voorzijde van die frigo blijft behouden en zullen we waarschijnlijk verwerken als toegang naar de toiletten. Maar de toog, de muren, alles blijft zoals het was", zegt Matthias. "In het tweede deel van het pand is nu nog een open binnenplaats die overdekt zal worden. Hier komt het vleesrestaurant met plaats voor 35 klanten. In dit deel zullen we ook een keuken zetten met inkijk vanuit het restaurant", aldus Matthias.
In de slagerij zullen de beste producten van slagerij De Ridder te koop worden aangeboden. "Op de kaart van het restaurant zullen zeker steak-friet, carpaccio en steak tartaar staan. We zullen verse frieten serveren, gefrituurd in ossenvet. Als klant kan je per gewicht je vleesje komen kiezen in de slagerij", zegt Matthias.
Opening in september
De keuze voor dit pand lag voor de hand, zegt De Ridder. "Ik ben al een jaar bezig met dit plan. De keuze voor de vroegere slagerij Mertens spreekt voor zich. Het is gewoonweg uniek", zegt hij.
De Frigo moet tegen september opengaan. Het pand is te bezichtigen op de Openbedrijvendag op 1 oktober.
bron: HLN 17.05.2017