Pagina 1 van 1

Kapelllen Onze Lieve Vrouw ter Linden en Meuleschette

Geplaatst: 02 Jul 2015, 15:00
door Sint-Jozef125
Voor onze tentoonstelling zijn wij nog op zoek naar beeldmateriaal en informatie in verband met de kapellen van Onze Lieve Vrouw ter Linden (vroeger in de Gentsestraat ) en van Meuleschette. Foto's van religieuze plechtigheden, affiches, ..., alles is welkom. Zeker van de Kapel van OLV ter Linden zijn we nog op zoek naar foto's van het interieur en van het Mariabeeld.

Re: Kapelllen Onze Lieve Vrouw ter Linden en Meuleschette

Geplaatst: 02 Jul 2015, 15:29
door Alostum
viewtopic.php?f=54&t=1347

in dit topic heeft men het over de O.L.Vr.-Terlinden kapel in de Vlaanderenstraat

Re: Kapelllen Onze Lieve Vrouw ter Linden en Meuleschette

Geplaatst: 03 Jul 2015, 14:41
door willykiekens
kapel van Meuleschette of kapelleken ter beek (zie thema's van de overwelfde beek die op tien meter ervan passeert). Deze werd vroeger gedurende de mei maand open gesteld voor de gelovigen. Het was de "Swiss" van St Jozef (die ernaast woonde) die instond voor deze kapel.
Ieder jaar begin september was het er ook kermis en droegen de omliggende inwoners hun teil vlaai naar de bakkers om ze te bakken in hun broodoven. (De Vos - Jefken Verleysen - Sanders - Tanqueré en Georges de bakker in de Schoolstraat). Deze teilen waren van steen of verlakt metaal en werden af geleverd in een geknoopte keukenhanddoek voor zien van een papiertje met de naam van de eigenaar erop.
Ook de lering voor de plechtige communie ging daar door. In mijn tijd 1955 nog met legendarische onderpastoor Bieseman de latere pastoor van de nieuwe parochie St Anne.