herberg Den Posthoorn

Moderators: Alostum, david, janlouies

janlouies
Berichten: 963
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

herberg Den Posthoorn

Berichtdoor janlouies » 03 Apr 2018, 22:13

1. De oude herberg
De aloude herberg Den Posthoorn (volgens P. van Nuffel reeds vermeld in 1645) was gesitueerd aan de Nieuwstraatpoort, meer bepaald in de Gentsestraat, ter hoogte van wat nu de doorgang naar de Capucienenlaan is. Het eigendom grensde ten westen aan de nu overwelfde Siesegembeek. In 1669 werden de stenen van het bollewerk aan de Nieuwstraatpoort ontmanteld door de Fransen. Het gros van de stenen werd naar Rijsel gevoerd, maar met het overschot kasseide men de Gentsesteenweg, te beginnen aan … Den Posthoorn.

Benoei
Eigenaar en waard - zeker vanaf 1851 – van Den Posthoorn was Benoit De Strooper. Hij huwde in 1848 op 25-jarige leeftijd Barbara De Prez. ‘Benoei’ hield zich als landbouwer ook bezig met de veredeling van vee en ijverde samen met baron Bethune voor een gezamenlijke verzekering der veeboeren van Schaarbeek en St.-Job.
In maart 1851 organiseert hij een wedstrijd op zijn bollebaan . Op zondag 8 maart 1874 is er een ‘vogelschieting met den bolle’ naar Hollandse kaas. Maar zijn herberg huisveste ook een reeks verenigingen.

Lokaal van verscheidene verenigingen
Op 23 maart 1893 organiseert de Bond der Katholieke Bekwaamheidskiezers (sectie Aalst Schaarbeek) er een ‘prijskamp’. Bekwaamheidkiezers waren mannen die het kiesrecht verworven hadden door een examen af te leggen, dat gebaseerd was op het leerplan van het lager onderwijs. Was de prijskamp in Den Posthoorn misschien een voorbereiding op dit examen?
In 1886 is een meneer Byl te gast in Den Posthoorn. Hoogstwaarschijnlijk is dit Jan Byl, de oprichter van de eerste Aalsterse vakbond. Hij houdt er een openbare meeting om een hulpkas voor werkstakingen te stichten en te ijveren voor politieke rechten voor de werkmens.
Op 1 april houdt de Bieënteeltgilde St.-Ambrosius er een bijeenkomst. Er worden proeven georganiseerd met Aalsterse bijenkorven (koolzaad), - en op verplaatsing - 't Meetjesland (boekweit), Ronse (inkarnaatklaver) en de Kempense korven (heide) zodat de gilde verschillende soorten honing van eigen merk kan aanbieden.
In januari 1895 vergaderen ‘de boerkens’ van de Gilde onder de bescherming van den H. Nikolaas van Tolentijn, Onderlinge Veeverzekering voor Schaarbeek, Sint-Jobs meebegrepen in Den Posthoorn, ‘bij onze vrome en goede gebuur Benoei De Strooper, nog zoo kloek en frisch voor zijn jaren’.
Een jaar later houdt de balboogmaatschappij St.-Hubertus er haar jubelfeest naar aanleiding van haar 50-jarig bestaan. De straat en ook de bollebaan worden feestelijk verlicht.

Nieuwe boulevard
In september 1904 overlijdt de ondertussen weduwnaar geworden ‘Benoei’. Volgens J. Ghysens (Aalsterse straten) wordt een jaar later ‘Den Posthoorn’ gesloopt. Waren er toen al plannen voor de aanleg van een ‘boulevard’ of ringlaan? In 1911 wordt de aanleg van een boulevard van aan het Burgemeestersplein via den Haring naar de Nieuwstraatpoort ‘naast Den Posthoorn’ gestemd. De oorlog is echter een spelbreker en volgens Pieter Daens staat Den Posthoorn er in 1916 nog.
Pas in de jaren 1930 werd de Capucienenlaan uiteindelijk aangelegd, zowat diagonaal door het eigendom ‘De Posthoorn’. De gebouwen links in de straat (nu huisnrs. 104-110) bleven gespaard, maar her rechterdeel (nu onder andere het plantsoentje naast de blinde gevel van huisnr. 110) en de achterliggende tuin werden ringlaan. Nu bollen dus auto’s op de bollebaan van Den Posthoorn.

2. Het nieuwe café
In diezelfde periode werd een veldwegeltje naast de beek, de Marktweg (niet verwarren met de huidige Marktweg), verbreed tot een straat die het schepencollege in 1932 ‘Posthoornstraat’ doopte.
Het was op de rechterhoek van deze nieuwe straat met de Gentsesteenweg dat Oscar Raes - De Sutter in een splinternieuw gebouw waard wordt van een herberg, waarvan we pas in 1959 een benaming terugvinden in de plaatselijke pers: Café De Posthoorn. In 1937 is de uitbaatster mevr. O. Raes-De Sutter en in 1941 staat Gustaaf De Sutter- Callebaut achter de toog. Hij overlijdt in juli 1947. Zijn weduwe Malvina zal hertrouwen met Lodewijk Ongena, die echter in 1951 ook overlijdt.
Op 1oktober 1959 organiseert de belottersclub De Bonkers een belotterstoernooi in Café De Posthoorn, bij Omer De Neve. En in 1983 houden biljartclub Toe en in en carnavalgroep Ouveregts samen een 2-daagse belotting in Café De Posthoorn; de pas opgerichte groep heeft er haar lokaal, waard Fernand Blendeman is trouwens schatbewaarder van Ouveregts. Het café is ondertussen gesloopt en opgeslorpt in een appartementencomplex. De vleeshouwerij er rechtover is in de vleesbranche gebleven, het is nu een pitabar …

Den Posthoorn van Benoit De Strooper op het plan Popp (1860):
Afbeelding

Overzicht:
Afbeelding

Projectie van het terrein op de luchtfoto Google Earth:
Afbeelding

De Posthoornstraat in 1979, met links de vleeshouwerij en rechts café De Posthoorn:
Afbeelding

janlouies
Berichten: 963
Lid geworden op: 21 Mei 2014, 17:18

herberg Den Posthoorn - Capucienenlaan

Berichtdoor janlouies » 13 Apr 2018, 15:32

Op deze postkaarten, gemaakt bij de aanleg van de Capucienenlaan, ziet men eigenlijk het terrein van Den Posthoorn. 't Is een beetje schatten, maar ik zal er niet ver naast zijn:

De dame met het modieuze hoedje staat ergens achteraan het perceel. Ook het eerste huis staat (gedeeltelijk) op het terrein. Rechts van het huis loopt de Meuleschettebeek.
Afbeelding

De twee geparkeerde auto's links staan op het perceel van De Posthoorn en ook de auto op de achtergrond, die juist over de beek is gereden, bevindt zich op het eigendom.
De man op het middenpad maakt aanstalten om het terrein te betreden;
Afbeelding


Terug naar “Herbergen, cafés, danszalen, enz...”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten

Advertentie